Öltillverkning

De magiska beståndsdelarna

Grunden för all öl är fyra ingredienser: vatten, malt, humle och jäst. Därutöver kan man tillsätta olika smakämnen och använda olika typer av malt och humle för att ge olika smaker, men grunden är alltid densamma.

Malt

Malt är ett sädesslag, vilket som helst, som blötläggs och därför börjar gro. Genom groddningen bildas enzymer som gör att stärkelsen i säden kan omvandlas till sockerarter. Jästen behöver socker för att kunna växa, och en välkommen sidoeffekt blir att alkohol bildas. Efter att groddningen startat så torkas säden, den ska inte gro för mycket. Nu kallas säden för basmalt, och det ger stommen i ölet. Malten kan rostas, rökas, syras och mycket annat, vilket ger andra toner på ölet när det tillsätts med basmalten.

Humle

Humlet har två uppdrag i ölet: att tillföra beska för att bryta av mot den söta malten, och att tillföra den runda humlesmaken som ligger kvar i gommen. Vilka smaknoter som frisätts beror på när under kokningen som humlen tillsätts. För att ge den beska smaken behöver humlen koka länge, så den tillsätts tidigt under kokningen. Den särskilda humlesmaken försvinner snabbare och tillsätts därför sent under kokningen eller i flaskan under jäsprocessen.

Vatten

Vatten är ölets största beståndsdel. Traditionellt sett så har vattnet haft stor inverkan på slutresultatet utifrån olika salthalt och mineralinnehåll, men idag har vi möjlighet att påverka det med tillsatser eller genom att köpa in vatten om man så önskar.

Jäst

Jästen är det som ger ölet liv. Utan jäst skulle öl inte vara mer än en väldigt tråkig soppa. Jästen lever på sockret i malten och producerar alkohol som en bieffekt på nedbrytningen av sockret. Olika typer av jäst och jäsning leder till mycket olika slutresultat.