Starta eget bryggeri

Krav för att starta ett mikrobryggeri

Om du vill starta ett bryggeri för att sälja din egenproducerade öl behöver du tillstånd från Skatteverket, ett godkänt skatteupplag samt du ska vara godkänd upplagshavare. Det krävs också en lokal med bra säkerhet, samt välordnad ekonomi för att betala punktskatt på alkohol.

  1. Få godkännande av Miljö- och hälsa

 • Du behöver prata med Miljö- och hälsa i din kommun, de kräver att du har kunskap om vilka regler som gäller för livsmedelstillverkning.

  Du registrerar sedan verksamhet hos miljöförvaltningen. Från miljöförvaltningen krävs en lokal som är inredd och utrustad på lämpligt sätt.

  Det utförs ingen kontroll innan verksamheten startar, men med jämna mellanrum under pågående produktion.

  2. Få koll på din ekonomi - punktskatt

 • Punktskatt vid tillverkning av alkohol räknas utifrån volymprocenten och den totala mängden. Skattesatsen är 2,02 kr per volymprocent och liter, med undantag för öl under 2,8 % där ingen punktskatt tas ut.

  Så för en egenproducerad starköl på 5,5 % och en totalmängd på 1 000 liter blir det 2,02 kr x 5,2 % x 1 000 liter = 10 504 kr i punktskatt. Därför är det viktigt att du har ekonomin i ordning för att kunna betala den punktskatt som Skatteverket efterfrågar och kan förutse procenthalten i det öl du producerar.

Brygga egen öl hemma?

För att brygga egen öl hemma behövs inget tillstånd, men du får inte sälja den öl du producerar. Då faller regelverket under samma som för ett mikrobryggeri. Däremot går det alldeles utmärkt att bjuda på ölet om du vill dela med dig av det du gjort.