Bygga vinkällare hemma?

Går du i tankarna att bygga vinkällare hemma (eller ölkällare om du hellre vill kalla den så)? Då har du hamnat helt rätt. Oavsett om du behöver någonstans att förvara din nybryggda öl eller dina favoritviner, så har vi samlat våra bästa tips här – för det finns såklart en hel del att tänka på om du vill bygga vinkällare hemma. Men med hjälp av oss kan du förhoppningsvis bemästra konsten att bygga en vinkällare.

Kompletera med en vinkyl

I samband med att du planerar att bygga en vinkällare kan det vara smart att komplettera med en smidig vinkyl så att du enkelt kan plocka fram och försvara de vinflaskor du vill ha nära tillhands. En vinkyl låter dig förvara ett urval av flaskor från din vinkällare direkt i köket eller vid middagsbordet. På så vis kan du säkerställa att du har snabb tillgång till dina favoritviner utan att riskera en felaktig temperatur.

4 tips till dig som ska bygga vinkällare hemma

Här har vi samlat några av de absolut viktigaste tipsen du bör ta hänsyn till om du funderar på att bygga vinkällare hemma.

1

Se till att ha rätt förhållanden

Du behöver välja ett utrymme som har de rätta förutsättningarna och som fyller behoven nedan. En källare brukar vara ett perfekt rum att bygga vinkällare i.

  • Luftfuktighet på mellan 55 och 70 procent. Flaskans etikett kan ta skada om du har högre luftfuktighet än så och vid lägre luftfuktighet kan korken skadas.
  • Temperatur mellan 12-14 grader, då vinet utvecklas i en bra takt i dessa temperaturer. Om du har det varmare går utvecklingen snabbare och om du har det kallare går utvecklingen långsammare.
  • Rummet måste vara mörkt. Ljus påverkar både smak och färg på vinet och därför är det viktigt att du väljer ett mörkt rum till din vinkällare. Av samma anledning lagras vin i mörka flaskor.
  • Bra ventilation som tar bort odörer och håller temperaturen samt luftfuktigheten på en jämn nivå.
  • Bra isolering som varken släpper in värme eller ut kyla. Vinkällaren ska helst vara helt isolerad. Isolera samtliga hålrum i tak, golv och väggar för bästa möjliga resultat.
  • Tyst och vibrationsfri omgivning, så inte vinets mognadsfällningar ska påverkas av rörelser i omgivningen då det kan göra att vinet blir grumligt.

Verkar det krångligt? Det förstår vi, för det är mycket att tänka på när man ska bygga vinkällare. På Vinlagring.se kan du få fler tips om att bygga vinkällare och de kan även hjälpa dig att bygga din vinkällare om så önskas. De hjälper dig att se till att samtliga kriterier ovan fylls och bygger din vinkällare från grunden till komplett vinkällare efter dina önskemål.

2

Tänk igenom förvaringen noga

Hur öl och vin förvaras i en vinkällare är en extremt viktig faktor. Förvaringen påverkar nämligen hur länge vinet håller och hur mycket (om något) läckage du måste handskas med samt hur mycket oxidation du måste ta itu med.

Det viktigaste du måste komma ihåg är att du aldrig ska lagra vin i upprätt läge. När du bygger eller köper vinställ måste du tänka på att de måste kunna lagra vinflaskorna i rätt läge. Oavsett om du tänkt lagra billigare eller dyrare viner är detta en viktig faktor att ta hänsyn till.

Vinflaskorna ska förvaras i ett knappt horisontellt läge. Flaskorna får inte ligga nedåt, då det kommer medföra att vinkorken hålls fuktig och att syreintrång förhindras, vilket innebär att vinet kan förstöras.

3

Strukturera vinförvaringen

Nyckeln till en lyckad vinkällare (om vi bortser från alla de punkter vi nämnt ovan) är att ha ordning i din vinkällare. Du bör se till att tydligt strukturera dina viner och satsa på ett struktureringssystem som blir vinkällarens röda tråd.

Du har några olika alternativ att välja mellan, som exempelvis att:

  • Dela upp vinerna efter tillverkare
  • Dela upp vinerna efter olika vinsorter
  • Dela upp vinerna efter mognadstakt, det vill säga när vinerna är drickfärdiga.

Ett annat bra tips kan vara att förvara ”vardagsvinerna” lite mer lättillgängligt närmast dörren, så du enkelt kommer åt dem när det är dags att plocka fram en flaska.

Fundera på vilket sorteringssystem som passar dig och börja planera din vinkällare därefter. Kanske kommer du på ett annat helt eget sorteringssystem?

Visar det sig att en vinkällare inte är något för dig? Kanske kan det vara ett alternativ med en vinkyl i så fall? Vinkylar finns i flera olika storlekar och de kan enkelt byggas in i ett köksskåp eller placeras fristående. På Vinlagring.se kan du köpa vinkyl i alla dessa varianter och i flera storlekar samt prisklasser.

4

Utnyttja alla ytor väl

Innan du börjar bygga din vinkällare är det såklart viktigt att du har en tydlig idé och gärna en skiss där du ritat upp hur din vinkällare ska se ut. Är rummet/utrymmet stort eller litet, vilka möjligheter finns det till förvaring och så vidare? Här är några enkla tips som kan vara en vägledning längs vägen:

  • Vinkällare med små ytor: Satsa på så mycket förvaring som möjligt på väggarna. Det finns till exempel vinställ som hängs upp på väggen som är väldigt praktiska, inte minst i små ytor.
  • Vinkällare med stora ytor: Stora ytor ger såklart fler möjligheter. Det finns exempelvis så kallade modulställ som kan vara riktigt bra alternativ.

Komponenter för att bygga vinkällare hemma

Väggar

Väggarna i din vinkällare hemma bör ha 2x6-virke hellre än 2x4-virke som vanligtvis är det som används inomhus. Anledningen till detta är för att du då kan ge väggarna den isolering som krävs i en vinkällare där du ska kunna lagra vin i många år. Det ultimata är förstås att använda ett redan befintligt källarutrymme, men om du saknar möjlighet till detta kan du använda ett annat rum i hemmet, som till exempel en klädkammare. För att ge vinet rätt förutsättningar bör du då beklä väggarna med plywood eller sten.

Isolering

Det är viktigt att du isolerar din vinkällare ordentligt för att ge dina viner bästa möjliga förutsättningar för vinlagring under optimala förhållanden. För isolering av väggar rekommenderas att du använder dig av minst R-19 för väggar med 2x6-virke, och för tak är rekommendationen att du använder minst R-30 för bjälkar av 2x10-virke.

Se också till att du har en ordentligt isolerad dörr som hindrar luft utifrån att komma in i din vinkällare hemma. Om du inte har möjlighet att installera en isolerad dörr kan det också funka med en riktigt solid dörr.

Belysning

Din vinkällare hemma behöver vara så mörk som möjligt för att tillåta vinlagring under bästa möjliga förhållanden. Därför behöver du förse den med belysning för när du själv ska in i vinkällaren. Att satsa på ett par snygga spotlights med LED-lampor ger en extra lyxig känsla.

Funktion

Fundera på hur du vill använda din vinkällare. Är det endast tänk till förvaring och för att lagra vin hemma, eller vill du också kunna använda rummet till att anordna vinprovningar för dina gäster? Utnyttja utrymmet så bra att det blir så funktionellt som möjligt för dig och dina behov.

Om att lagra vin

När vinkällaren väl är på plats är det dags att börja lagra vin, och även det kan kännas som en hel vetenskap att sätta sig in i. För att lyckas med vinlagringen behöver du bland annat lära dig vilka egenskaper ett vin som kan lagras bör ha. Här svarar vi på några vanliga frågor om att lagra vin.

Vilket vin kan man lagra?

Du kan lagra både rött och vitt vin, men bör satsa på att lagra vin som har stor komplexitet, mycket syra och hög koncentration.

  • Rött vin: strama och nyanserade viner
  • Vitt vin: fylliga och smakrika samt friska och fruktiga viner

Systembolaget.se kan du läsa mer om vilka viner man kan lagra.

Hur ska man lagra vin?

Det absolut bästa är att lagra vin i en vinkällare, i ett svalt och mörkt utrymme med bra luftfuktighet. Precis som vi varit inne på tidigare här på sidan får vinet då de rätta förutsättningarna för att lagras och fortsatt hålla sig bra under långa perioder. Självklart kan du också lagra vin i en vinkyl eller i ett vinlagringsskåp, men om du föredrar högre volymer är det definitivt en vinkällare du ska satsa på.

Vilken temperatur för att lagra vin?

Den idealiska temperaturen ligger mellan 12 och 14 grader, för då kommer vinet att utvecklas i en lagom takt. Det är också viktigt att se till att vinet inte utsätts för alldeles för stora temperaturvariationer.

Systembolaget.se kan du läsa mer om hur du ska tänka när du ska lagra vin.

Kan man lagra alla sorters vin?

Nej, det kan man inte. Många av vinerna som säljs idag har producerats för att drickas direkt och ska inte lagras längre än några år. Om du vill lagra vin längre än så, finns det dock flera alternativ. Då ska du leta efter viner som har hög syra, strävhet och alkohol, eftersom de har en karaktär som gynnas av lagring.