Brygg ditt eget öl

Det här behöver du

Om du vill brygga eget öl finns det många olika sätt att börja. Många hemsidor säljer egna ölbryggarkit och det finns färdiga malt- och humlekombinationer för att få fram de smaker du vet att du uppskattar.

Om du köper ett färdigt ölbryggarkit följer det allra mesta du behöver med, men i sammanfattning behöver du investera i följande artiklar:

 • en stor gryta i rostfritt stål, storleken är avgörande för hur stora satser du kan göra åt gången där hembryggningskiten brukar vara anpassade för 4 eller 10 liter
 • ett upphällningskärl, antingen en likadan gryta som vid kokningen eller något annat som rymmer lika mycket
 • ett jäskärl
 • ett jäsrör så att överflödig kolsyra tar sig ut ur jäskärlet utan att syre tar sig in eftersom det förstör jäsprocessen
 • en sil
 • en slev
 • en tratt
 • en hävert
 • flaskor (helst bruna eftersom det skyddar ölet i flaskan)
 • kapsyler
 • kapsylerare

Så här brygger du ditt öl

1.

Innan du använder några kärl, verktyg eller flaskor ska de desinficeras för att inte några okända bakterier eller annat ska störa jäsningen. I färdiga kit får du med desinfektionsmedel som är lämpligt för ändamålet. Det är inte farligt för konsumtion och du behöver därför inte skölja ur med vatten efter att du desinficerat grytor eller flaskor exempelvis.

Allt som kommer i kontakt med ölet ska desinficeras: flaskor, korkar, grytor, jäskärl och så vidare.

2.

Värm upp vatten till 65–75 grader, blanda i malt antingen genom att hälla det direkt i grytan eller genom att lägga i muslin/ostduk för att fiska upp den efter 30 minuter. Det ska inte värmas mer än 30 minuter. Sila av vätskan.

Malten kan användas till mycket, antingen bakning eller till kompost.

3.

Nu är det dags för maltextrakt, eller spraymalt, att tillsättas. Koka upp. Det ska vara fina rullande bubblor utan att koka över.

4.

Tillsätt humle. Antingen direkt eller i muslin/osttyg. Koka tjugo minuter till en timme.

5.

Om du ska ha i någon smaksättningshumle i ska den tillsättas sista 15 minuterna av kokningen. Annars kan man torrhumla och hälla i humle i jäskärlet efter tio dagars jäsning, sedan sätta på jäskorken igen och jäsa ytterligare fyra dagar. Sila av humlen efter 15 minuters kokning.

6.

Kyl ned. Det går bra att sätta grytan i iskallt vatten och röra om med jämna mellanrum så det svalnar i jämn temperatur. Blandningen ska bli 21 grader.

7.

21-gradig vört hälls i jäskärlet. Tillsätt jäst. Skaka så jästen blandas med vörten. Jäsrör sätts i jäskärlet så att kolsyran kan lämna flaskan utan att syre kommer in.

8.

Jäs i 14 dagar. Förvara jäskärlet i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. En garderob eller ett mörkt rum funkar fint. Efter första jäsningen kallas innehållet prima.

9.

Blanda prima med lite sockervatten så att jästen kan reagera med det och bilda kolsyra. Häll upp i flaskor med en hävert, men undvik bottensatsen i jäskärlet då det gör ölen grumlig. Låt jäsa ytterligare på flaska i minst två veckor. Du får bäst resultat efter 3–4 veckor, men ölet kan inte lagras i mer än ett år utan att tappa smak. Bruna flaskor skyddar innehållet från UV-strålning och yttre påverkan.

10.

Det viktigaste steget: namnge din öl! Drick sedan kyld tillsammans med vänner och familj.

Om du vill ha tips eller beställa ett hembryggeri kan du göra det på någon av dessa sidor:

Forum för att diskutera med andra hembryggare